Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Sens-city homepagina

Snoezelkar - getuigenis Louiske

Verhaal van Louiske, de actieve snoezelaar, de ontdekker!

Louiske is een vrolijke jongen van zeven met een mentale beperking. Een echte, actieve ontdekker. Voor hem en zijn moeder Leen was de Snoezelkar één grote, spannende verkenningstocht samen. 

Leen vertelt waarom ze de Snoezelkar enkele dagen huurde voor thuisgebruik: 

“Als ouder van een kind met een beperking is het een echte uitdaging om stevig, degelijk (spel)materiaal te vinden. 

Het gebeurt regelmatig dat ik iets koop op internet, maar bij aankomst blijkt de kwaliteit toch niet dat. Er eens stevig in bijten of er iets té hardhandig in knijpen en het item is rijp voor de prullenbak. 

In de Snoezelkar zit een ongelooflijk brede waaier aan handicapspecifieke materialen. Niet enkel Louiske kon uitgebreid en op zijn eigen tempo op verkenning gaan doorheen de dozen, ook ik kon rustig de tijd nemen, uitproberen en observeren.  Sommige items sloegen totaal niet aan, maar er is zoveel variatie dat er wel altijd iets bijzit dat bij jouw kind en zijn/haar specifieke behoefte past. Louiske geraakte bijvoorbeeld maar niet uitgekeken op de treinen en treinsporen die geprojecteerd werden door de SensiView. Die fascinatie was totaal nieuw voor mij. Fantastisch dat ik dit samen met hem heb kunnen ontdekken! Het stelt me in staat om heel erg gericht materiaal aan te kopen in de toekomst.”

Ook de negenjarige Fien, zus van Louiske, was helemaal in de ban van de boxen en materialen. Leen: “Ze speelden er zelfs samen mee, probeerden samen dingen uit, iets wat echt zelden gebeurt. Indirect bracht de Snoezelkar ook enkele mooie familiemomenten met zich mee, zo bijzonder om hen zo samen bezig te zien!”

Een woordje uitleg bij enkele sfeerfoto’s door Kim Scheepers, projectcoördinator Snoezelkar: 

Louis met Sensiview.jpg
  • De absolute nummer één van Louiske is ongetwijfeld de SensiView: een mobiele beleefunit, die herkenbare beelden (van vlinders, abstracte figuren tot een heus treinstation) projecteert op het plafond of de muur. Door de bijpassende geluiden en/of muziek worden de zintuigen uitgebreid geprikkeld.
     
  • Kleurrijke lichtbuizen, die vooral dienen als sfeermakers en om de ruimte te laten baden in rustgevend licht. De buis is vervaardigd uit zacht, indrukbaar materiaal. Louiske was zeer geïntrigeerd door de verschillende tinten en schakeringen, maar als artikel was het net iets minder gepast.  Zijn tastzin is erg goed ontwikkeld, hij knijpt graag overal in. Dit item is meer geschikt voor passievere, neerliggende gasten die vooral getriggerd worden door o.a. kleuren die automatisch van kleur veranderen.
Louis met buis.jpg
  • De hond en de poes als interactieve huisdieren.  Buiten een gemeende knuffel op schoot, was het eerder het in- en het uitpakken van de hond dat de aandacht van Louiske trok. We zijn te snel geneigd om al het materiaal uitgebreid klaar te zetten, terwijl een actieve snoezelaar net graag zelf op ontdekkingstocht gaat.
     
  • De verschillende gekleurde balletjes in de meest diverse materialen (vilt, nopjes, …) vond Louiske dan weer wel heel erg boeiend. Hij verkende uitgebreid, al tastend en proevend, elk exemplaar, vooral de groene kneedbare bal bleek echt wel zijn favoriet.
Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Louiske en de mogelijkheden die de Snoezelkar biedt voor 
jouw kind, bewoners of organisatie? Neem dan contact op met Kim Scheepers voor alle verder informatie (kim.scheepers@oda.stijn.be).

Downloads

Flyer snoezelkar (A3-document).pdf 2.93 MB
Download