Samen met ergotherapeut Sanne ontdekt hij de inhoud van de Snoezelkar. Deze wordt handig op het binnenkoertje van het woon- en zorgcentrum geparkeerd. Sanne kiest er voor om enkel de materialen uit de Snoezelkar te halen die waardevol kunnen zijn in het snoezelmoment met Marc. Later kunnen materialen bijgehaald, teruggebracht of gewisseld worden.
Sanne vertelt hoe de kamer van Marc werd ingericht als snoezelruimte: “Marc kon gewoon op zijn eigen kamer blijven, de materialen en ik kwamen naar hem toe. Door het verduisteren van de kamer, afstemmen van verlichting en rustig maken van de omgeving, creëerden we in geen tijd de juiste sfeer. Even een bordje: “niet storen” aan de deur kan hier ook toe bijdragen. Eens de rust en de sfeer verzekerd waren, heb ik de SensiView geïnstalleerd om een aangename visuele prikkel toe te voegen.
“ Ik was verbaasd hoe veel je met, soms eenvoudige materialen, kan doen. Deze ervaring met Marc neem ik mee naar een volgende keer.”
Het is belangrijk om steeds te kijken wat werkt voor de persoon waarmee jij gaat snoezelen: “De projectie op de muur door de Sensiview was heel mooi en zorgde voor een serene sfeer. Bij Marc zagen we echter weinig effect van deze prikkel. Met een paraplu zorgden we voor een cocon waardoor we de ruimte verkleinden en we nog meer in het moment kwamen.”
Het lezen van de lichaamstaal is niet altijd eenvoudig, toch zien we aan kleine veranderingen of we ons vooropgesteld doel bereiken en of het effect groot of klein is. Hierop reageren leidt tot een aangename en warme ervaring van de snoezelaar.
“In de BIM-doos (Beweging in Muziek) vond ik een blauwe bal, deze liet ik over Marc zijn ledematen gaan. Marc ontdekte op deze manier terug zijn eigen lichaam. Nadien heb ik met een trilapparaatje hetzelfde parcour ontdekt. Het was fascinerend om te zien hoe Marc op deze prikkels reageerde. In deze doos zaten ook fiches waarop een handeling werd uitgelegd en waaraan liedje en een voorwerp aan gekoppeld was. Tijdens het uitvoeren van deze fiche, gidste Marc me zelfs. Zo kon hij het ritme bepalen en aangeven wat hij aangenaam vond.”
Op het trilkussen dat vibreert op muziek, reageerde Marc veel minder intens. “De grote prikkels die verder weg van hem waren, werkten niet voor Marc. Nabijheid en warmte, heel beperkt in ruimte bleken veel waardevoller. Het was voor mij als zorgverlener ook interessant om te ontdekken wat wel en niet werkte. Het is natuurlijk niet de bedoeling om alle registers tegelijk open te trekken. Ook wanneer je merkt dat de aandacht zakt of er voldoende prikkels zijn geweest, sluit je beter af. Het onnodig rekken van het snoezelmoment is niet zinvol. De kwaliteit van snoezelen zit niet in de hoeveelheid materialen of in de lengte van het snoezelmoment.”
De snoezelmaterialen zijn divers en kunnen op verschillende manieren worden ingezet. “Ik was verbaasd hoe veel je met, soms eenvoudige materialen, kan doen. Deze ervaring met Marc neem ik mee naar een volgende keer. Snoezelen met de juiste houding en juiste materialen is zeker een voorbeeld van warme zorg.”
Benieuwd wat de Snoezelkar voor jou kan betekenen? Ben je geprikkeld geraakt om de Snoezelkar eens voor jouw thuis of jouw organisatie te huren, vul dan het reservatieformulier in.