Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Aanbod

Manege

Welkom bij de manege van Sint Oda, waar paardrijden op een unieke manier beleefd kan worden, ook als je een beperking hebt. Ons aanbod is specifiek afgestemd op zorggebruikers met specifieke noden, zodat zij op een veilige en aangepaste manier kunnen genieten van het paardrijden.

Edwina-031-2_websize.jpg

Individueel paardrijden

Individueel aangepast paardrijden staat bij ons centraal. Tijdens de ruiterbeurt kan je genieten van de warmte en de bewegingen van het paard. We zorgen voor een gemakkelijke opstap en bieden indien nodig hulp met een tillift. Veiligheid en zelfstandigheid zijn onze prioriteiten. Daarnaast zorgen we voor extra speelplezier met spelmateriaal in de piste.

Hippo-droom 

Voor wie op een paard zitten niet mogelijk is, hebben we de Hippo-droom als alternatief. Hier kan je al liggend genieten van de bewegingen van het paard op een uiterst veilige manier. Men krijgt als het ware een soort van warme massage van je onderrug door de bewegingen van de achterkant van het paard.

Edwina-097-2_websize.jpg

G-werking

Met een aantal van onze zorggebruikers gaan we wekelijks naar Breugelhoeve om daar te gaan rijden. In deze manege krijg je als G-ruiter de kans om te rijden met oudere brave paarden. Onze G-werking biedt de mogelijkheid voor G-ruiters om deel te nemen aan lessen en dressuurtrainingen. Ook hebben we een delegatie van G-ruiters die Sint Oda vertegenwoordigen op de Special Olympics. Door bewust naar een externe manege te trekken, krijg je de kans om te vertoeven op een plaats waar de ruitersport echt beleefd wordt. Een avontuur dat vast naar meer smaakt.

Peterschap

Daarnaast mogen we ook rekenen op de steun van de ITOT foundation, opgericht door Olympisch amazone Edwina Tops-Alexander. Deze foundation zet zich in voor projecten die paardentherapie aanbieden aan mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Met hun steun wordt paardentherapie toegankelijk gemaakt voor een groter publiek en wordt de helende kracht ervan meer bekendheid gegeven. 

Het peterschap van de manege van Sint Oda wordt met trots gedragen door Karel Cox en zijn echtgenote Marit Haarr Skollerud van Karel Cox Horses. Als ervaren professionals in de paardenwereld geloven zij sterk in het belang van het project en ondersteunen zij het met volle overtuiging.

De gezamenlijke inzet van deze sponsoren draagt bij aan het welzijn en de groei van de manege van Sint Oda.

Edwina-137-2_websize.jpg

Als externe gebruik maken van de manege

Verblijft jouw kind of familielid niet op Sint Oda? Ook dan kan je gebruik maken van onze accommodatie. Via het systeem van RTH ( rechtstreeks toegankelijke hulp ) kan de zorggebruiker in onze manege komen paardrijden. RTH biedt ondersteuning voor personen met ( het vermoeden van ) een beperking die af en toe hulp nodig hebben. Je kan ook bij ons terecht met eigen middelen,  een persoonsvolgend budget (PVB) of een persoonlijk assistentiebudget (PAB).

Je kan kiezen voor een ritje op een van onze paarden of een ritje op onze Hippo-droom, duur 30 minuten. Ook hier wordt weer gekeken naar de individuele noden van de 'ruiter'.  We gaan op dezelfde manier te werk als bij onze zorggebruikers. Optimaal comfort, plezierbeleving en veiligheid zijn ook hier weer uiterst belangrijk.

 

Via RTH-punten: rechtstreeks toegankelijke hulp

U kunt per kalenderjaar maximaal 8 RTH-punten besteden aan begeleiding, waarbij u per gebruikte RTH-begeleiding/sessie een deel van uw punten inzet.

Een sessie kost: 

0,1550 punten RTH (personeelskost)

6,34€ RTH-tarief per sessie (vastgelegd VAPH) + 3,35 € kost activiteit

Dus u betaalt  9,69€ per sessie paardrijden

De bijdragen worden jaarlijks berekend door de bevoegde overheid en zijn geldig op 1 januari 2024. 

Via eigen middelen/PAB

Het kan zijn dat u geen recht heeft op RTH-punten. Dit is het geval als u al gebruik maakt van handicap specifieke hulp, zoals bijvoorbeeld  schoolaanvullende of schoolvervangende dagopvang in een multifunctioneel centrum (MFC). U kan dan wel komen paardrijden en zwemmen, maar met eigen middelen (personeelskost).

Indien u een PAB-budget hebt, kan u hiermee betalen (personeelskost). 

Een sessie kost dan:

87,75€ personeelskost +  3,35€ kost activiteit

Dus u betaalt 91,10€ per sessie paardrijden

 

Interesse?

Vul dan onderstaand aanvraagformulier in. Op basis van deze informatie kan onze sociale dienst de kostprijs berekenen en kunnen we je uitnodigen voor een kennismakingsgesprek in onze manege. We leggen je dan graag uit hoe we te werk gaan en stellen je onze paarden en begeleiders voor. Daarna gaan we op zoek naar de best passende manier om aan de noden en de zorgvraag van de ruiters of amazones te voldoen.

Voor vragen kan u steeds terecht bij op 0473/74 03 32 of RTH.beweging@oda.stijn.be

Aanvraagformulier paardrijden

Naar welk aanbod ben je op zoek?